Andreas kruizen

 

Hoe en waar worden
Amsterdammertjes
gefabriceerd?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar homepage

Gietijzeren Amsterdammertjes

Het eerste Amsterdammertje werd rond 1870 geplaatst in de poort van het Begijnhof aan het Spui. Het was een gietijzeren exemplaar. Je hoeft het niet te gaan zoeken, want het staat helaas al lang niet meer in die poort. Wie de ontwerper was en wie dit eerste paaltje heeft gegoten is niet bekend. Amsterdam had indertijd een aantal ijzer- en metaalgieterijen en de kans is groot dat tenminste drie van die gieterijen Amsterdammertjes hebben gegoten. Wel is bekend dat de IJzer- en Kopergieterij J. Zimmer en Zonen veel Amsterdammertjes gegoten heeft. Een belangrijk deel van het straatmeubilair kwam bij Zimmer vandaan, want zij produceerden ook de lantaarnpalen, brugleuningen en putdeksels voor Amsterdam. De ijzergieterij van Zimmer vestigde zich rond 1800 aan de rand van de stad in de Korte Blekerstraat 7 in wat nu de Kinkerbuurt in Oud-West is. Het industriële bedrijf zou daar zo’n 150 jaar (tot 1964) blijven bestaan.

Fotograaf Peter Marcuse heeft een prachtig fotoboekje Ambachtelijk Gegoten gemaakt over IJzergieterij J. Zimmer en Zonen in de beginjaren vijftig. Sfeervolle foto's in zwart-wit van een voor Amsterdam verloren industrie. Klik hier om op zijn website te kijken.

ijzergieterij J Zimmer
ijzergieterij Zimmer beeldbank Stadsachief
Kostverlorenvaart met gieterij Zimmer
Foto links: IJzergieterij Zimmer gezien vanaf de Wiegbrug over de Kostverlorenvaart in zuidelijke richting. Tekening van tekenaar Fedde de Jong uit de
collectie Stadsachief Amsterdam. Klik hier voor de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam.
Foto midden: Korte Bleekerspad vanaf het Kwakersdwarspad naar de Jan Hanzenkade met op de achtergrond ijzergieterij Zimmer . Tekening werd uit-
gegeven door H.M.J. Misset en afkomstig uit de Collectie Koninklijk Oudheidkundig Genootschap.
Foto rechts: Oude ansichtkaart uit 1910 van de Kostverlorenvaart met links krijtmolen De Hoop en aan de overkant ijzergieterij J. Zimmer en Zonen.
volgende pagina >>>
<<< vorige pagina
=terug naar menu=